ЗМНР Исаки ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Индонезија во Република Северна Македонија, Иван Богананта

06 април 2021

Заменик Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија Фатмире Исаки  денес ги прими копиите од акредитивните писма на новоименуваниот вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Индонезија во Република Северна Македонија, со седиште во Софија, Иван Богананта.

ЗМНР Исаки му посака успешна дипломатска мисија на амбасадорот Богананта и изрази очекување дека односите меѓу двете земји наскоро ќе добијат нова динамика, имајќи го предвид заемниот интерес за продлабочување на соработката и неискористените потенцијали од двете страни.

Амбасадорот Богананта истакна дека меѓу неговите приоритети за работа се вбројува интензивирањето на економската соработка, унапредувањето на трговската размена и поголемото присуство на индонезиски  инвеститори во Република Северна Македонија.

На средбата беше разгледана досегашната соработка во културата и образованието и воедно разговарано за мултилатералната соработка и други  актуелни меѓународни  теми.